Informācija par mācībām pieaugušajiem 

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) ir izsludinājusi mācību programmu pieteikšanu vienlaicīgi divās kārtās Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētajā pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”. 
Izglītības iestādes līdz 26. jūnijam var iesniegt izglītības programmas pieaugušajiem 12 dažādās nozarēs piektajai mācību kārtai.  

Jaunums projektā - attālināto mācību kārta

Ņemot vērā valdības izsludināto ārkārtējo situāciju visā valsts teritorijā un noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, lai mazinātu Covid-19 vīrusa izplatību, laikā, kad mācības klātienē nav iespējams nodrošināt, pieņemts lēmums strādājošajiem palīdzēt apgūt kompetences attālināto mācību formā un izsludināt attālināto mācību kārtu.
Plānots, ka strādājošo pieteikšanās attālinātajām mācībām sāksies šī gada jūnijā, bet mācību grupu komplektēšana un mācības orientējoši jūlijā.

Paralēli attālinātās mācību kārtas izglītības iestāžu atlasei, izsludināta arī iepriekš plānotā  piektās mācību kārtas izglītības iestāžu atlase. Plānots, ka strādājošo pieteikšanās mācībām piektajā kārtā sāksies šī gada augustā, bet mācību grupu komplektēšana un mācības orientējoši septembrī, oktobrī.
Interesenti varēs pieteikties profesionālās pilnveides izglītības programmām, profesionālās tālākizglītības programmām, kuras ļauj iegūt profesiju, kā arī moduļiem vai moduļu kopām no licencētām un akreditētām modulārās profesionālās izglītības programmām, kuras atbilst nozarei un ir iekļauta nozaru kvalifikāciju struktūrā. Šādu atsevišķu moduļu vai moduļu kopu apguve dod iespēju ātri un elastīgi reaģēt uz darba devēju vajadzību pieaugumu pēc specifiskām prasmēm un iemaņām. Savukārt iedzīvotājiem ir iespēja moduļus komplektēt un rezultātā iegūt profesionālo kvalifikāciju.
Tāpat kā iepriekš, personām izvēlēties programmas un pieteikties būs iespējams, aizpildot pieteikumu tiešsaistē www.macibaspieaugusajiem.lv. Mācību klāsts piektajai un attālinātajai mācību kārtai būs atšķirīgs.

Iesaistījušies 26 tūkstoši strādājošo

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā tajā noritējušas jau četras pieteikšanās kārtas. Tajās mācības pieaugušajiem uzsākuši 26 028 strādājošo, no kuriem vairāk nekā 22 tūkstoši izglītošanos jau pabeiguši.
Kad tiks izsludinātas pieteikšanās, mācību programmu saraksts būs publiski pieejams mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv. Aicinām sekot informācijai arī Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) sociālajos tīklos Facebook, Twitter un Draugiem.

Inga Grīnberga
Pieaugušo izglītības koordinatore Jēkabpils pašvaldībā