Atkritumu šķirošanai jābūt kā ikdienas ieradumam

Ikvienam jāradina sevi pie tā, ka atkritumu šķirošana ir pavisam ikdienišķs un pašsaprotams process, turklāt - vienkāršs process, kas neprasa nedz daudz laika, nedz arī kādus speciālus resursus. Šķirojot atkritumus, galvenais ir no sadzīves atkritumiem atdalīt tos atkritumu veidus, kurus iespējams nodot otrreizējai pārstrādei.

Patērētāju vajadzībām pielāgotais iepakojums un tā parocīgums, rada ikdienā nenovērtējamu komfortu, kas atvieglo iepirkšanās paradumus, ikdienu un dzīvi kopumā. Tomēr, baudot šo komfortu, vienmēr jāatgādina sev, ka cena, kas par to tiek maksāta, nav naudas vērtībā izskaitļojama; tā ir daudz augstāka, jo arvien straujāk tiek piesārņota vide un izšķērdēti dabas resursi. Turklāt sekas var būt neatgriezeniskas.

Ikdienā šķirot atkritumus ir vienkārši! Vajag tikai sākt to darīt, lai tas kļūtu par labu ikdienas ieradumu.

KĀ PAREIZI ŠĶIROT ATKRITUMUS JĒKABPILĪ?

  • Plastmasa un metāls (dzeltenais konteiners)

·         Tajā drīkst mest - saplacinātas plastmasas pudeles (PET), plastmasas maisiņus, plastmasas kastes, plēvi, produktu trauciņus bez ēdienu atliekām, skārdenes, izskalotas konservu kārbas, burku vāciņus, metāla korķus, alumīnija kārbas, atslēgas, aerosola flakonus. Plastmasa un metāls ir pilnībā pārstrādājami bezgalīgi daudz reižu.

·         Nedrīkst mest - plastmasas rotaļlietas, saimniecības preces, sadzīves priekšmetus, vienreizlietojamos plastmasas traukus, foliju.

  • Stikls (zaļais konteiners)

·         Drīkst mest - izskalotas stikla pudeles un burkas bez vāciņiem, foto rāmīšu stiklu. Stiklu var pārkausēt neierobežotu reižu skaitu, pēc tam saražojot tādas pat kvalitātes pudeles un burkas. Stikls ir cilvēka veselībai draudzīgākais iepakojums.

·         Nedrīkst mest - logu stiklu, porcelāna un stikla traukus, spoguļus, spuldzes, smaržu pudelītes, keramikas izstrādājumus.

  • Papīrs (zilais konteiners)

·         Drīkst mest - papīrus, saplacinātas brokastu pārslu, cepumu, dzērienu paku, apavu un citas kartona kastes, avīzes, žurnālus, grāmatas un citus apdrukātus materiālus, tīrus un sausus papīra iepakojumus. Papīrs – pārstrādājams līdz pat septiņām reizēm

·         Nedrīkst mest - laminētus papīrus, slapjus un netīrus iepakojumus, papīra iepakojumu korķus un vāciņus.

ATKRITUMU ŠĶIROŠANAS LAUKUMĀ ZEMGALES IELĀ 24/1:

  • Bez maksas tiek pieņemts logu stikls, apģērbs, tekstils, dārza un parku atkritumi, neizjauktas elektropreces, papīrs, kartons, metāla iepakojums, plastmasas iepakojums, stikla iepakojums, spuldzes.   
  • Par maksu iespējams nodot lielgabarīta atkritumus, mēbeles, būvgružus, vieglo un smago automašīnu, kā arī citas riepas. Maksu par atkritumu nodošanu šķirošanas laukumā nosaka pēc atkritumu svara. Šķirošanas laukuma darba laiks: katru dienu no 7:00 līdz 19:00.

Sadzīves atkritumu konteinerā jāmet tikai tie atkritumi, kurus nav iespējams sašķirot!

Sīkāku informāciju par atkritumu apsaimniekošanu un šķirošanu Jēkabpilī iespējams uzzināt, zvanot SIA “Jēkabpils pakalpojumi” atkritumu apsaimniekošanas nozares speciālistiem 65237660, vai uzņēmuma mājaslapā www.jekpak.lv.

Atgādinām, ka par šķiroto atkritumu savākšanu iedzīvotājiem nav jāmaksā

Informāciju sagatavoja:
Santa Kūlīte
SIA “Jēkabpils pakalpojumi”
sabiedrisko attiecību speciāliste