Aicinām Jēkabpils uzņēmējus paust savu viedokli par nepieciešamo atbalstu Covid-19 krīzē

Lai aizstāvētu Latvijas iedzīvotājus un uzņēmējus, Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) organizē darba grupu, lai izstrādātu priekšlikumus Covid-19 ietekmē skarto nozaru atbalstam uzņēmējdarbības nodrošināšanai.

Šobrīd turpinās esošās situācijas apzināšana uzņēmēju vidū.

Aicinām arī Jēkabpils uzņēmējus aktīvi iesaistīties un paust savu viedokli, aizpildot  anketu  https://forms.gle/nFWk7CqajekiuXH27

Patlaban apkopotie rezultāti iezīmē visvairāk skartās nozares, kas nemainīgi ir izmitināšana, ēdināšana, tūrisms, transports, kā arī citas tām pakārtotas nozares.

Uzņēmēji uzskata, ka būtiskākās sekas ir atlaisti darbinieki, uzņēmumu darbības īslaicīga pārtraukšana, uzņēmumu uzturēšanas izmaksu parādi u.c., kas savukārt var veicināt uzņēmumu likvidēšanu. Neskaidrība par nākotni neļauj plānot turpmāko darbu.

Paši uzņēmēji ir norādījuši, ka šobrīd steidzami  būtu nepieciešami šādi valsts atbalsta pasākumi:

  • aizsardzības nodrošināšana pret maksātnespēju;
  • finansiāls atbalsts operacionālo izmaksu segšanai (t. sk. darbinieku algām, komunālajiem maksājumiem);
  • nomas un nekustamā īpašuma nodokļu maksas termiņu pagarinājums;
  • komunālo maksājumu atlaides un samaksas termiņu pagarinājums;
  • dīkstāves pabalstu izmaksa darbiniekiem u.c.

Aptaujātie uzņēmēji arī norāda, ka ļoti būtu nepieciešami viegli atrodami, informatīvi un konsultatīvi skaidrojumi par pieejamajiem atbalsta veidiem un mehānismiem, kā arī precīza un savlaicīga informācija par visām atbalsta iespējām ikvienā valsts un pašvaldības struktūrā. Tāpat būtu noderīgi informatīvi materiāli par to, kā organizēt uzņēmumu un darbinieku darbu, ievērojot epidemiologu ieteikumus, kā arī par pareizu Darba likuma piemērošanu krīzes apstākļos.

Avots: www.llpa.lv