Iznākusi Jēkabpils šaha trenerim un entuziastam Jānim Mileikam veltīta grāmata

Nupat nākusi klajā grāmata par Jēkabpils Sporta skolas šaha treneri, pilsētas un Latvijas patriotu Jāni Mileiku. Grāmatas autors un iniciators ir viens no trenera pirmajiem un labākajiem audzēkņiem Jurijs Agafonovs, kurš vairākkārt ar labiem rezultātiem ir spēlējis Latvijas čempionātu finālos. Grāmatas priekšvārdā šaha lielmeistare un politiķe Dana Reizniece-Ozola par grāmatas autoru saka: ‘’Tas vien liecina, cik liela loma trenerim bijusi audzēkņu dzīvē. Vēl šodien Jurijs visus brīvbrīžus pavada, studējot karaliskās spēles jaunumus, seko līdzi turnīriem un ir pārliecināts, ka šahs jāmāca Latvijas skolās. Iespējams, Juriju vada tā pati pārliecība, kas bija viņa trenerim, - šahs māca jaunradi, radošumu un mērķtiecību.’’

Grāmatā ir aprakstīta trenera dzīves gadu biogrāfija, pierakstīti daudzu Jāņa Mileikas audzēkņu, kolēģu un draugu atmiņu stāsti, kā arī publicēti savstarpēji spēlēto partiju pieraksti un kombinācijas. Grāmata ir arī par Jēkabpils šaha vēsturi un šahistiem- īsts šaha uzplaukums Jēkabpilī, tāpat kā visā Latvijā, sākās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kad Jānis Mileika sāka strādāt sporta skolā, mācot jauno paaudzi, un tajā pašā laikā Jēkabpilī tika nodibināts šaha klubs, kura dibinātājs bija šaha aktīvists Leonards Volminskis. Būdams lielisks organizators, viņš organizēja ļoti daudz turnīru, arī augsta līmeņa, piemēram, ‘’Daugava-draudzības upe’’, kas risinājās vasarā šaha kluba ābeļdārzā un kurā piedalījās šahisti no Baltkrievijas, Krievijas, kā arī labākie Latvijas spēlētāji. Tajā laikā te pabija arī slavenie lielmeistari Mihails Tāls un Ļevs Polugajevskis- notika lekcijas, simultānspēles seansi, visus tā laika notikumus pat grūti uzskaitīt.

Jānis Mileika un Leonards Volminskis bija galvenie stūrakmeņi šaha attīstībā Jēkabpilī, vienam pamatā nodarbojoties ar jaunatni, otram ar pieaugušajiem.

Pēc trenera Jāņa Mileikas aiziešanas mūžībā 2010.gadā radās doma organizēt viņa piemiņai veltītu šaha turnīru. Ļoti daudz turnīra veiksmīgai norisei darīja Jurijs Agafonovs, Vitālijs Orlovs, Jēkabpils pilsētas pašvaldība, Jēkabpils Sporta skola un Jēkabpils sporta centrs. Un tā jau deviņus gadus novembra pirmajā pusē norisinājās trenera piemiņas turnīrs ‘’Jāņa Mileikas šaha dienas’’, kas ir ar starptautisku nozīmi, un kurā dalību ir ņēmuši daudzi augstas klases šahisti, piemēram, divreiz par uzvarētāju kļuvis ir ekstraklases lielmeistars Aleksejs Širovs.

Grāmatas otrajā daļā ir fotoattēli no Jāņa Mileikas piemiņai veltītajiem turnīriem, kā arī visu deviņu turnīru rezultāti. Diemžēl, šogad sakarā ar COVID-19 straujo izplatību Latvijā nenotika 10.jubilejas turnīrs, kam tika veltīta grāmatas iznākšana, un tā nav paredzēta tirdzniecībai. Grāmatas tapšanā iesaistījās un ar materiāliem palīdzēja daudzi, bet visu gigantisko darbu, tos pierakstot un apkopojot, paveica Jurijs- visu šahistu un citu entuziastu vārdā liels paldies viņam par ieguldīto darbu!

 Jēkabpils Sporta skolas šaha nodaļas treneris
Gunārs Pušmucāns