Pašvaldība ar  nevalstiskajām organizācijām pārrunā aktualitātes kopīgā seminārā

19.janvārī notika Jēkabpils pilsētas pašvaldības organizētais seminārs Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu nevalstiskajām organizācijām (ZOOM platformā). Semināra mērķis bija veicināt nevalstisko organizāciju iesaisti pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā, demokrātijas kultūras veidošanā un savstarpējā sadarbībā. Seminārā piedalījās vairāk nekā 30 nevalstiskās organizācijas (NVO), tajā skaitā gan no Jēkabpils pilsētas, gan Aknīstes, Viesītes, kā arī Jēkabpils novada un Krustpils novada. Semināru atklāja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps, uzsverot nevalstisko organizāciju lomu pilsētas un apkārtējo novadu sabiedriskajā dzīvē.
A.Kraps: “Ļoti augstu vērtēju pašvaldības sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām. Lai arī pašvaldības budžets samazinās, jo samazinās pašvaldības iedzīvotāju ienākumu nodoklis, šogad finansējums nevalstiskajām organizācijām netiek samazināts, tas paliek iepriekšējā, 2020.gada līmenī. Uzskatu, kas tas ir arī liels solis pretī biedrībām, atbalstot viņu darbību.” Domes priekšsēdētājs arī vēlēja veselību, veiksmi nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, strādājot pie jaunām iecerēm šajā gadā. Seminārā par aktuālāko pašvaldības sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām un plānoto šogad, kā arī atbildes uz nevalstisko organizāciju iesūtītajiem jautājumiem sniedza Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Vairākas biedrības interesējās par iespējām saņemt pašvaldības finansējumu šajā gadā. Domes priekšsēdētāja vietniece informēja, ka pēc šī gada budžeta apstiprināšanas janvāra beigās, plānots jau februārī izsludināt projektu konkursu nevalstiskajām organizācijām. Savukārt runājot par turpmāko sadarbību ar NVO gada otrajā pusē, K.Ozola sacīja, ka ņemot vērā 2021.gada administratīvi teritoriālo reformu, par turpmāko sadarbību būs jālemj jaunizveidotā novada deputātiem.
K.Ozola uzsvēra: “Pašvaldības un nevalstisko organizāciju savstarpējā sadarbība ir ļoti būtiska, īpaši domājot par visa jaunveidojamā novada attīstību un nākotni, saglabājot nevalstisko organizāciju iesaisti pilsoniskās sabiedrības veidošanā .”
Seminārā ar pieredzes stāstiem dalījās biedrības “Jēkabpils Rezidence” valdes priekšsēdētāja Mārīte Pole, biedrības „ Jēkabpils mantojums” pārstāvis Jānis Zeps, Ģimenes un audžuģimenes atbalsta biedrības “DOMUS” pārstāve Nadežda Balode, kā arī sporta kluba “Jēkabpils lūši” valdes priekšsēdētājs  Māris Trušelis un Basketbola kluba „ Jēkabpils”  sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Irša.
Aktuālo informāciju par Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) aktualitātēm un darbību sniedza SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce. Savukārt Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktora vietnieks Reinis Lasmanis informēja par fonda programmām un plānoto atbalstu nevalstiskajām organizācijām. Semināra dalībniekus uzrunāja arī Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma izstrādes darba grupas vadītāja Jēkabpilī Līva Rūliete, kura aicināja nevalstisko organizāciju pārstāvjus aktīvi iesaistīties Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma sagatavošanā un kultūras stratēģijas izstrādē un īstenošanā.
Semināra noslēgumā ar iedvesmojošu lekciju par šī gada mērķu sasniegšanas pamatlikumiem dalījās semināra moderatore, sociālo un biznesa projektu vadītāja Marika Rudzīte-Griķe.
Paldies lektoriem par atsaucību, paldies par interesi un labajiem vārdiem pēc semināra šī pasākuma dalībniekiem – nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri atzinīgi novērtēja pašvaldības līdzšinējo atbalstu, kā arī atzina, ka seminārā guvuši gan vērtīgu informāciju, gan lielisku iespēju pandēmijas laikā attālinātā veidā tikties ar sabiedriski aktīviem cilvēkiem un iedvesmoties jaunām idejām un pozitīvām emocijām!

 Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa