Namu pārvalde aicina neizmantot kanalizāciju par atkritumu urnu

Viens no biežākajiem izsaukumiem, ko saņem Namu pārvaldes avārijas dienests, ir zvans par kanalizācijas sistēmas aizsprostojumu. „Sadzīves atkritumu nolaišana tualetes podā nereti vainagojas ar neērtībām iedzīvotāju ikdienā un remontu, no kura ļoti vienkārši varētu arī izvairīties,” informē Namu pārvaldes inženierkomunikāciju tehniķis Anatolijs Osipovs.

Namu pārvaldes santehniķi novērojuši, ka visbiežāk aizdambējumu rada kanalizācijā noskalotas ēdienu paliekas. “Kanalizācijas caurulēm īpaši nedraudzīgi ir karsti tauki, eļļa, milti un kafijas biezumi. Karsti tauki, nonākot cauruļu sistēmā, atdziest un aptauko cauruļu sieniņas, kas ir lieliska saķeres vieta citiem sadzīves netīrumiem un priekšmetiem. Mūsu santehniķi iesaka taukus atdzesēt un izmest atkritumu urnā. Tāpat arī vajadzētu rīkoties ar kafijas biezumiem un miltiem – tiem vieta ir atkritumu urnā, ne tualetes podā,” skaidro A.Osipovs.

Vēl būtisks aizsērējumu risks ir sadzīves priekšmetu nonākšana kanalizācijas caurulēs. Proti, avīzes, papīra dvieļi, cigarešu izsmēķi un autiņbiksītes ir priekšmeti, kas ūdenī šķīst ļoti lēnu, vai dzīvnieku pakaiši un prezervatīvi, kas ūdenī nešķīst vispār, un tas viss ir īsākais ceļš pretim aizdambējumam un kanalizācijas sistēmas bojājumiem.

“Esam pamanījuši, ka tualetes podā nereti nonāk arī medikamenti. Pat jaudīgākie filtri nespēj pilnībā attīrīt ūdeni no tabletēs esošajām vielām, kas savukārt var nodarīt kaitējumu apkārtējai videi,” piebilst A.Osipovs.

Namu pārvalde atgādina, ka preventīvas un regulāras cauruļu tīrīšanas  ar sadzīves ķīmiju nodrošinās sirdsmieru ne tikai jums, bet gan dos labumu visai daudzdzīvokļu mājai.

Aicinām kanalizāciju lietot apdomīgi, nepārvēršot tualetes podu par atkritumu spaini! Cienīsim sevi un savus kaimiņus, ar savu apzinīgo rīcību aiztaupot tos ne visai patīkamos brīžus, ko rada bojājumu novēršana kanalizācijas sistēmā! Ja kanalizācijas caurules tomēr ir aizdambējušās, lūdzam nevilcināties un sazināties ar Namu pārvaldes avārijas dienestu (tālr.652 32402, 29406016), lai pēc iespējas ātrāk novērstu radušos problēmu.

Foto (SIA JK Namu pārvalde):

Namu pārvaldes santehniķu Edgara Pormalēna (no kreisās) un Sergeja Aleksejeva pieredze liecina: cilvēki pārāk bieži tualetes podus izmanto par atkritumu urnām. Daudzas lietas un vielas, kas tajos nonāk, var radīt nopietnas problēmas, tāpēc speciālisti aicina „likt aiz auss”: kanalizācijā nedrīkst mest visu, kas pagadās!

Papildu informācija:
 Iveta Skolniece
SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. nr.:27875173
E-pasts: iveta.skolniece@jknp.lv