Jēkabpils iedzīvotāji aicināti piedalīties pētījumā par sabiedrības imunitāti pret COVID-19

Valsts zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki turpina darbu pie COVID-19 vīrusa izplatības Latvijā pētīšanas un iedzīvotāju imunitātes pret šo vīrusu analīzes. Zinātnieki vēlas noskaidrot Latvijas iedzīvotāju imunitāti pēc COVID-19 pārslimošanas. Īpaši aicināti piedalīties iedzīvotāji no Jēkabpils un apkārtējā reģiona.

Jēkabpilī īpaši aicināti atsaukties ģimenes ārstes Aijas Graudiņas pacienti, piesakoties pa tālruni 65233035 vai 26518722. Pētījums ilgs līdz 29.martam, kura ietvaros bez maksas tiks noteiktas antivielas pacientu asinīs. Nosacījumi pētījuma dalībniekiem – nedrīkst būt slimojis ar COVID-19, no vienas mājsaimniecības drīkst būt viens ģimenes loceklis un vecumā sākot no 7 gadu vecuma.

Kopumā pētījumā iesaistītas vairāk nekā 130 ģimenes ārstu prakses no visas Latvijas un līdz šim analizēti vairāk nekā 4500 dalībnieku asins paraugu.

Informācija par SARS-CoV-2 infekcijas imūnreakcijas dinamiku un raksturu pasaulē ir ierobežota. Zinātnieki vēlas noskaidrot, vai Latvijas iedzīvotāju organismā ir antivielas pret SARS-CoV-2 vīrusu, kas liecina, ka viņi ir slimojuši ar COVID-19. Jaunākie pieejamie dati liecina, ka pacientiem, kuri bija inficējušies ar šo vīrusu, imunitāte saglabājas sešus mēnešus pēc inficēšanās.

COVID-19 patiesā saslimšanas izplatība Latvijā joprojām nav zināma. Daļai pacientu vīrusa infekcija norisinās bez sūdzībām un ne visi ar simptomiem veic izmeklējumus COVID-19 noteikšanai. Pētījums atklās, kāda kopumā ir vīrusa izplatība valstī un cik imūni ir mūsu iedzīvotāji.

Pētījums top sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. Valsts zinātniskais institūts "BIOR" ir vadošais pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centrs Baltijā. Institūts, balstoties uz inovatīvām pētniecības metodēm, rada praktiski pielietojamas zināšanas tādās jomās kā sabiedrības un vides veselība, pārtika, zivsaimniecība un veterinārmedicīna.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Dimante
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior”
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr. 26111123