IN MEMORIAM

VILIS DĀBOLS

30.09.1936.-14.05.2021.

Vai vēl ilgi dzenis kals,
Vai tur sauca mīļa balss?
Tikai šķita, un tu dziedi:
Birst ābelei balti ziedi.
                               /A.Skalbe/

Maija ābeļziedu baltumu notrauc smeldzīgs pavasara vējš, jo pašā pumpuru un ziedu plaukumā, mūžības ceļā devies Atmodas laika pirmais Jēkabpils pilsētas mērs Vilis Dābols.
V. Dābols dzimis 1936.gada 30.septembrī Jūlijas un Jāņa Dābolu ģimenē, kā trešais bērns ģimenē, Stirenu mājās, Baļotes ezera krastā, Kūku pagastā. Mācījies Krustpils pamatskolā, mērojot tālo ceļu uz skolu divpadsmit kilometru attālumā. 1955.gadā ar izcilību pabeidza Rīgas elektromehānisko tehnikumu un 1960.gadā absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, iegūstot inženiera-mehāniķa kvalifikāciju. Jau no 1960. gada Vilis uzsāka darba gaitas Rīgas lauksaimniecības mašīnu Konstruktoru birojā kā vecākais tehniķis. Savukārt no 1961.gada strādāja Jēkabpils cukurfabrikā kā maiņas inženieris, galvenais mehāniķis un no 1968.gada strādāja par galveno inženieri līdz1989.gadam. Tieši V. Dābola laikā cukurfabrikā tika uzlabotas tehniskās iespējas ražošanas procesā. Viņa padomus uzklausīja un ņēma vērā, viņš prata uzticēties un sagatavoja darbam jaunos speciālistus. Prasīgs darbā, bet taisnīgs un labestīgs- par to viņu vienmēr cienīja kolēģi. Šie gadi bija vieni no visaktīvākajiem Viļa darbošanās laikiem, jo Jēkabpils cukurfabrika bija tolaik lielākais pilsētas uzņēmums un viena no trim cukura ražotnēm Latvijā. Diemžēl deviņdesmito gadu sākuma politiskās un ekonomiskās pārmaiņas nesa neatgriezeniskas sekas arī fabrikas darbībā. Pēc fabrikā nostrādātajiem daudzajiem gadiem, V. Dābols darba gaitas turpināja Valsts dabas aizsardzības Daugavpils reģionālās komitejas Jēkabpils nodaļā.
1990.gadā, sākoties Tautas atmodai, vēsturiskajā, bet vienlaikus ļoti sarežģītajā laikā, Vilis Dābols tika ievēlēts par Jēkabpils pilsētas mēru vai kā toreiz sauca- Jēkabpils pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētāju un strādāja šajā amatā līdz 1994. gadam. Viņš bija ļoti ieinteresēts pilsētas attīstībā, mērķtiecīgs un atbildīgs, ar savu viedokli. Tajā laikā tika izstrādāts pamats pašvaldības darbam un struktūrai. Lai pasargātu Jēkabpili no plūdiem, Viļa Dābola laikā tika uzsākta aizsargdambja būvēšana gar Daugavu, kas vēlākajos gados tika pilnveidota un attīstīta līdz pat šim laikam. Tāpat ļoti būtisks bija viņa ieguldījums, uzsākot darbu pilsētas dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanā. Pēc Atmodas laika pilsētā bija daudz dažādu saimnieciski risināmu problēmu un Vilis nebaidījās tās risināt. Cilvēku cienīts un atbalstīts, viņš visos laikos saglabāja neatkarīgas Latvijas un Jēkabpils patriota nostāju. Ilgus gadus Vilis bija arī Krustpils evaņģēliski luteriskās draudzes priekšnieks. Viņam ļoti tuva bija mūzika un viņš kādreiz teica: “Darbs ir darbs, bet ar to vien cilvēkam nepietiek. Dziedāšana ir patiesākais vaļasprieks."  Vilis pats spēlēja akordeonu un kopš pirmsākumiem dziedāja mežrūpnieku saimniecības vīru ansamblī, kā arī no dibināšanas brīža dziedāja vīru korī ‘’Silvicola’’. Ar šo kori apceļoja lielu daļu Eiropas, ASV, Argentīnu, Trinidadu, Tobago u.c. Ilgus gadus dziedāja senioru korī ‘’Atvasara’’. Vilis vienmēr bija sabiedriski aktīvs, izpalīdzīgs, pasākumu organizētājs un kompānijas dvēsele.
Vilis dzīvoja ar moto „Dievs, Daba, Darbs.” Visu dzīvi palīdzēja lauku darbos gan vecāku saimniecībā, gan brāļa un māsas saimniecībās, kā arī kopa savu saimniecību un bišu dravu. Dzīves laikā viņš aktīvi nodarbojās ar motosportu, volejbolu, spēlēja šahu, dambreti, novusu, bija aktīvs mednieks un makšķernieks.
Beidzot aktīvās darba gaitas Vilis saglabāja interesi par valstī un pilsētā notiekošo, vienmēr piedalījās pilsētas rīkotajos pasākumos un bija pilsētas patriots ar dziļu mīlestību sirdī pret savu valsti. Latvijas simtgadē, 2018.gadā, Vili Dābolu apbalvoja ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības Goda rakstu par aktīvu līdzdalību Atmodas laika notikumos un ieguldījumu Jēkabpils pilsētas pašvaldības veidošanā.
Ar lielu pateicību un sirds siltumu viņu šodien atcerās bijušie kolēģi, draugi, paziņas, visi, kam viņš bija līdzās. Viņa dzīvesprieks un dzīves gudrība paliks ģimenē- bērnos un mazbērnos. Bet viņa darbs vienmēr būs novērtēts un paliks ierakstīts Jēkabpils vēstures lappusēs.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsaka visdziļāko līdzjūtību Viļa Dābola dzīvesbiedrei un ģimenei – bērniem un mazbērniem, kā arī draugiem un domubiedriem.

Pēdējā gaitā Vilis Dābols tiks pavadīts 20.maijā uz Krustpils novada Kūka pagasta Smanu kapiem.

Lai gaišs Mūžības ceļš…

Jēkabpils pilsētas pašvaldība