Jēkabpils Plūdi

Video teksta saturs:

Labdien iedzīvotāji!

Sniegšu Jums aktuālo informāciju par aizvadīto diennakti, par situāciju Jēkabpils pilsētā ar paliem un plūdiem.

Ūdens līmenis Daugavā uz plkst. 11.00 ir nokrities līdz 8,17 m atzīmei. Prieks, ka ūdens līmenis lēnām krītas. Sliktais, ka ledus masa nav kustējusies, tas rada spiedienu uz dambi. Esam piesaistījuši hidrologus, pēc to ieteikuma esam piesaistījuši uzņēmēju, kurš ar ekskavatoriem, atrodoties bīstamā stāvoklī uz sniegotās, ledus masas, mēģina atrakt tās vietas, kuras spriegojas un neļauj šim ledum izkustēties. Cenšamies panākt kaut mazu rezultātu, jo drīzumā ir gaidāmi citādāki laika apstākļi, kas atkal veidos vižņus, tāpēc mums ir jābūt ļoti operatīviem, un jāmēģina šis ledus sastrēgums iekustināt.

Drošības pēc mēs vēl nevaram paļauties uz to, ka Zvanītāju un Celtnieku ielas mikrorajons jau tuvākajā laikā atgriežas savās vietās, bet Daugavas labajā krastā – Dārzu iela, Rīgas ielas rajons, Krasta ielas rajons – jau šodien var atgriezties atpakaļ savās dzīves vietās, jo evakuācija šajā posmā tiks atcelta. Tiklīdz hidrologi vienosies kādā veidā notiek ūdens atvade no pilsētas augšējās daļas – Lauktehnika, Bebri un Mežrūpnieki -, kā precīzāk un drošāk novadīt šo ūdeni atpakaļ Daugavā, tā dosim iespēju atgriezties arī šīs teritorijas iedzīvotājiem. Būs “re-evakuācija”.

Ar šodienu atsāks darbu veikali. Tajos varēs iegādāties nepieciešamās preces, bet lūgums iedzīvotājiem nepārvērst to par tūrisma pasākumu, jo tas traucē mums operatīvi un efektīvi darboties pārējo plūdu novēršanā. Lūgums palikt mājās un pēc iespējas mazāk pārvietoties, nedoties uz plūdu skartajām vietām tūrisma pēc.

Evakuācijas autobusi šobrīd tiks ņemti nost, jo tie šobrīd nav nepieciešami. Evakuāciju būs iespējams saņemt pēc telefona izsaukuma. Tam paredzēts noteikts autobusu skaits un lielums. Šobrīd šis pakalpojums nav plaši izmantots, jo iedzīvotāji evakuējas vairāk ar savu transport, bet iespēja saņemt pakalpojumu saglabāsies.

Re-evakuāciju notiks lēnu un pamazām, lai varētu droši atgriezties mājokļos. Ne tikai skatoties pēc drošības saistībā ar ūdeni, kas nāk no Daugavas, bet arī skatoties kanalizācijas un dzeramā ūdens drošumu. Speciālisti apgalvo, ka šobrīd Daugavas labā krasta zonā drošība esot garantēta – kanalizācija, ūdensvadi strādā, siltums tiek piegādāts. Pakalpojumi tiek nodrošināti. Teritorijā, kurā veicām pēdējo evakuāciju ,arī atgriežas darbīgā režīmā. Arī tur kanalizācijas pakalpojumi tikšot nodrošināti, līdz ar to iedzīvotāji varēs atgriezties atpakaļ dzīves vietā.

Beidzamā situācija ir ar dambi – dambis joprojām ir smagā stāvoklī, mēs to stiprināt nepārtraukti, 24 stundas diennaktī. Šī rīta sanāksmē, runājot par dambja iespējamo stiprību, lai iedzīvotāji varētu atgriezties atpakaļ Celtnieku mikrorajonā, būvnieki solīja visdrīzāk šodien vēl vienu [dambja] posmu apsekot, un tad sniegs atzinumu, vai atgriešanās šajā teritorijā ir kaut mazliet droša. Pilnībā drošs nekas nevar būt, jo dambis ir cietis pamatīgi, ledus masa stāv, ūdens pieplūde var mainīties kuru katru brīdi, arī vižņi Daugavas augštecē var turpināt veidoties, līdz ar to bīstamība joprojām pastāv. Ja arī jūs šobrīd atgriežaties savās mājas vietās, tad atcerieties - kamēr nav beigusies plūdu situācija, evakuācija var būt nepieciešama atkal.

Lūdzu, tāpat kā iepriekš, esiet saprotoši, liels Jums paldies par sapratni un tiešām mierīgu attieksmi izdarot visu, kas nepieciešams, lai mēs varētu droši atslēgt elektrību tur, kur tas nepieciešams, lai varētu nodrošināt sakarus, komunikācijas. Paldies Jums par sapratni, izturību, iesaistīšanos un palīdzēšanu!

Turpinām monitorēt dambi, arī Sakas salu, arī situāciju Daugavas augštecē virs Jēkabpils pilsētas. Turpināsim sniegt Jums aktuālo informāciju. Paldies Jums par sapratni, lai visiem laba veselība!