Jēkabpils Salas pagasts Krustpils pagasts

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis informē par aktuālo situāciju saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos upēs Jēkabpils novadā.

Labdien!

Šodien, 28. februārī plkst. 8.30 tika sasaukta Jēkabpils novada Civilās aizsardzības komisijas sēde. Civilās komisijas sēdē mēs vēlreiz pārliecinājāmies par visu dienestu gatavību jebkādām situācijām, kas var rasties.

Šobrīd ledus iešana Daugavā nenotiek, ir tikai atsevišķu vižņu masas, kas brīžiem kustās. Ledus ir sastājies pie Zeļķu tilta. Tas ir arī izsaucis diezgan nopietnu ūdens līmenī tieši Sakas upē un pie Jēkabpils pilsētas, bet tas šobrīd nav kritiski vai bīstami priekš pilsētas. Šobrīd tie ir 6,37 metri. Sakas pārgāzne strādā ar aptuveni 2 centimetri augstu pārejošu straumīti. Protams, zemākās vietas un palienes applūst. Ir šobrīd dažas viensētas, kuru ceļi ir atgriezti no ārpasaules. Situācijai tiek sekots līdzi.

Lūgums iedzīvotājiem nedoties tūrisma braucienos, jo grants ceļi šobrīd ir ļoti stipri izjukuši. Liela daļa no ceļiem būs slēgti, lai pa tiem varētu pārvietoties tikai vietējie iedzīvotāji, nokļūt darbā vai skolā un lai operatīvais transportlīdzeklis varētu izbraukt vajadzības gadījumā.

Ceļu virskārta ir pilnībā atlaidusies un šobrīd to izbraukšana daudzviet ir ļoti, ļoti apgrūtināta. Daugavas augštecē un pie Daugavpils šobrīd ūdens līmenis krītas. Tas varētu dot mums mazliet tādu cerību, ka tuvākajā laikā ūdens līmenis varētu stabilizēties un strauji necelties, bet tā ir tāda nenosakāma lieta. Tiklīdz ūdens straume kaut kur mazliet dabūs pretestību, tā būs pretsitiens un ūdens tajās vietās visdrīzāk plaši izplatīsies pa zemākajām vietām, laukiem.

Šobrīd lielākā applūšanas iespēja ir tieši Krustpils pagastā. Tāpat Salas pagastā ir Putnukalni, kur arī ūdens sāk pietuvoties mājsaimniecībām, bet atšķirībā no iepriekšējās ziemas, šeit nenāk lielas sniega un ledus masas no upes augšteces, kas pērn radīja ļoti lielus plūdu draudus.

Sekojam līdzi situācijai, neatslābināmies. Tādu strauju bīstamību pagaidām nav, bet līdzko situācija mainīsies, par to ziņosim. Tiek monitorēta situācija gan augšpus Jēkabpils visā novadā garumā, gan arī lejpus Jēkabpils.

Šobrīd ir informācija, ka tieši Melderēs un zem Zeļķu tilta ir sākusi kustēties ledus masa. Tas varētu izraisīt mazu ūdens kritumu, protams, ja nenotiek atkal ledus blīvēšanās. Ja tā ledus masa kaut kur sablīvēsies un nostāsies, tad visdrīzāk atkal varētu notikt ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

Mīļie iedzīvotāji, tie, kas atrodas plūdu zonās! Lūdzu, pievērsiet uzmanību svešam transportam, ja gadījumā tādas brauc. Tas ir tikai preventīvi, jo bieži vien nelabvēli šādus apstākļus izmanto sava labuma gūšanai. Šobrīd tādi gadījumi nav novēroti, bet kas, kā saka, sevi sargā, to arī Dievs sargās. Līdz ar to aicinām dot informāciju, ja redziet tādas svešas mašīnas, par kurām jums rodas bažas.

Sekojam līdzi informācijai un aicinām dot ziņu, ja mēs kaut kur tomēr kaut ko neesam pamanījuši.